Fobia sociala este o forma de anxietate care se manifesta in anumite situatii sociale. Spre deosebire de celelalte tipuri de fobii, in cazul carora obiectul care determina simptomele de frica este bine determinat (insecte, reptile, inaltimi, spatii deschise, spatii alomerate) , in cazul acestui tip de fobie teama apare in anumite circumstante sociale, uneori dificil de incadrat intr-o anumita categorie. Unora dintre subiecti le este teama sa participe la petreceri sau alte evenimente sociale, altora le este teama sa manance in public, altora le este teama sa vorbeasca in public, sa tina discursuri sau sa sustina examene orale. Indiferent de situatiile care o provoaca, fobia sau anxietatea sociala se manifesta tot prin intermediul simptomelor tipice anxietatii si anume:
- Tahicardie (batai accelerate ale inimii);
- Transpiratie;
- Senzatii de sufocare, strangulare;
- Disociere (sentimentul de detasare de sine insusi) sau derealizare (sentimentul de irealitate);
- Senzatii de ameteala, vertij;
- Tulburari digestive.
De regula, fobia sociala este precedata de o stare de anxietate anticipatorie (o stare de neliniste acapareaza persoana cu cateva zile inainte de participarea la evenimentul care constituie obiectul fobiei) si poate fi insotita de atacuri de panica.
Tema principala care caracterizeaza temerile persoanelor care sufera de fobie sociala este teama de a fi evaluati negativ de catre ceilalti, care apare sub diferite forme de la un caz la altul - teama de a parea ridicoli, de a nu-si mai gasi cuvintele, teama de a se bloca in mijlocul discursului susinut, teama ca ceilalti vor observa tremurul mainilor sau al vocii, sau inrosirea obrajilor etc.
Fobia sociala se manifesta in grade diferite de la caz la caz si poate debuta in copilarie sau adolescenta, ea se poate remedia de-a lungul vietii si poate reaparea in anumite perioade in care trecem prin experiente neplacute (moartea partenerului de viata, divortul etc.). Persoanele care sufera de fobie sociala sunt mai retrase si prezinta dificultati de relationare.
Atunci cand fobia sociala ne impiedica sa functionam la maximul capacitatii noastre, ne afecteaza relatiile profesionale sau rezultatele profesionale, relatiile personale, calitatea vietii noastre este diminuata este indicat sa apelam la serviciile unui terapeut.
interfon K0511, Bucuresti
Interval orar 09:00-20:00