Psihoterapia de cuplu se adresează acelor cupluri care se confruntă cu probleme diverse, iar modalitățile de rezolvare a acestora folosite în mod obișnuit nu mai dau rezultate. Diversitatea problemelor cu care se poate confrunta un cuplu este foarte mare: evoluția psihică diferită a celor doi parteneri (“Nu-l/o mai recunosc! M-am însurat cu altcineva. Nu era așa când l-am/am cunoscut/o!“), probleme ale copilului (de adaptare la școală sau grădiniță, rezultate școlare scăzute, agresivitate, enurezis, ticuri etc.), scopuri diferite ale partenerilor referitoare la creșterea și educarea copiilor, gelozie sau agresivitate (fizică sau verbală) în cuplu, existența persistentă a sentimentului de a nu fi înțeles de către celălalt partener, a sentimentului că unul dintre parteneri are prea multe sarcini în comparație cu celălalt (“numai eu lupt pentru relația asta; eu le fac pe toate în casa asta; am obosit!), relații sexuale nesatisfăcătoare, infidelitatea unuia dintre parteneri, moartea sau îmbolnăvirea unuia dintre membrii familiei, etc.
Poate că mulți parteneri aflați într-o relație de lungă durată resimt efectele monotoniei, o aplatizare emoțională, sau o singurătate în doi care poate fi destul de dureroasă. Toate acestea ar putea avea ca și cauză deconectarea emoțională, îndepărtarea mentală, de multe ori și fizică dintre cei doi. Poate că și voi ați cerut repetat de la partener reapropierea lui, dar asta nu s-a întâmplat. Poate că modul în care ați cerut nu a ajuns, sau nu a fost perceput corect de către partener. Poate că a trecut mult timp și ați încetat să mai cereți deoarece atunci când nu primim ceea ce avem nevoie o perioadă destul de lungă învățăm că nu are sens să mai cerem, să mai sperăm și începem să ne închidem, ceea ce ne dă un sentiment dureros de singurătate. Poate că partenerul v-a rănit fără să vrea și doriți să îl iertați, sau să vă întoarceți la vechea și confortabila relație de dinainte, dar nu știți cum să o faceți.
Terapia de cuplu centrată pe emoții dezvoltată de Dr. Sue Johnson are la bază teoria Atașamentului și oferă o bază teoretică științific structurată pentru deslușirea și îmbunătățirea vizibilă a relațiilor de iubire. Relația de cuplu are la bază iubirea dintre cei doi, iar Terapia de cuplu centrată pe emoții are ca obiectiv principal conectarea sau reconectarea emoțională a partenerilor, deoarece, așa cum mai spuneam, nu suntem construiți pentru a trăi singuri, iar opusul singurătății este conectarea emoțională cu celălalt.
Psihoterapia de cuplu se desfășoară, de regulă, în ședințe săptămânale care durează aproximativ 75 de minute. Primele 2-3 ședințe sunt ședințe de evaluare a cazului, iar în următoarele ședințe terapeutice se va realiza intervenția psihoterapeutică.
Chiar dacă avem copii și o grămadă de responsabilități zilnice, relația noastră de cuplu nu trebuie să sufere. În mod normal, după nașterea copiilor, relația de cuplu se adaptează noii realități, se transformă, dar în nici un caz nu dispare. De multe ori, copleșiți de noile responsabilități pe care copiii le aduc în viața noastră, sau de schimbările atitudinii partenerului față de noi (a mamelor, de obicei, care au nevoie de mult suport în primele luni de viață ale copilului, nemaivorbind de depresia post – partum) nu reușim să ne adaptăm eficient, iar asta se vede mai ales la nivelul relației de cuplu, urmările devenind în timp devastatoare pentru întreaga familie (divorțul reprezintă un eveniment traumatizant pentru copii).
Terapeutul de cuplu este o persoană obiectivă, neutră, care nu judecă niciun membru al familiei, nu intră în responsabilitățile lui căutarea vinovatului pentru situația problematică. El însoțește cuplul pe drumul căutării unor soluții la problemele actuale.
Terapia de cuplu are ca scop final obținerea unei reconectări a celor doi parteneri, a unei apropieri emoționale cu efecte pozitive asupra celorlalte laturi ale vieții lor.
interfon K0511, Bucuresti
Interval orar 09:00-20:00