SĂNĂTATEA – un motiv în plus pentru a avea o relație de cuplu funcțională
Sistemul uman de legături sociale este programat ereditar – biologic. Într-un cuvânt, suntem programați să trăim cu cineva, și nu singuri. Când legătura cu persoana cea mai apropiată nu mai funcționează la parametrii doriți, sau apare amenințarea ruperii acesteia intervine un factor de stres în viața noastră. Atunci când ne confruntăm cu o relație de cuplu disfuncțională, corpul nostru mobilizează toate resursele, rezervele pentru a compensa stresul în care trăim. Cercetările au arătat că în perioade lungi de stres, glandele suprarenale se supra-activează și produc mai mult cortizol. Cantitatea mare de cortizol aflată în corpul nostru o perioadă îndelungată de timp conduce la îmbolnăvire, scăderea imunității, ulcer gastric, decompensarea funcțiilor de reproducere, sexuale etc.
Sistemul de legături sociale este format din copilărie odată cu prima relație a oricărei ființe umane, relația cu mama sau cu persoana care îngrijește copilul. Bowlby, cel care a introdus termenul de ”atașament” în psihologie, a prezentat atașamentul ca pe un imperativ biologic necesar în evoluția speciei noastre și nu numai. Relația de atașament cu persoana sau persoanele care îngrijesc copilul este crucială pentru supraviețuirea și dezvoltarea fizică și emoțională a copilului.
Cercetările lui Mary Ainsworth au arătat ca siguranța sau nesiguranța copilului este dată de calitatea comunicării non- verbale din cadrul relației de atașament. Aceste interacțiuni non-verbale din primii ani de viață ale copilului cu persoana care îl îngrijește determină formarea unor modele mentale de procesare a informației, care influențează capacitatea și libertatea de a simți, gândi, acționa copilul mai mare, adolescentul și apoi adultul. Aceste modele vor fi transferate, activate în toate relațiile viitoare ale copilului, relația de cuplu fiind mediul cel mai fertil unde tipurile de atașament ale celor doi adulți se manifestă și interrelaționează.
Responsivitatea emoțională este un factor cheie în formarea unui atașament securizant. Siguranța fizică, emoțională internalizată psihic de copil este scopul final al unei relații de atașament. Această bază de siguranță câștigată va însoți copilul de-a lungul întregii sale vieți permițându-i să exploreze, să învețe, să creeze.
Chiar dacă fiecare dintre partenerii de cuplu vin în relație cu bagajul și modul de relaționare propriu, este posibil ca o relație de cuplu sănătoasă să modifice tipul de atașament dobândit în copilărie.
interfon K0511, Bucuresti
Interval orar 09:00-20:00