Psihoterapia individuală se desfășoară, de regulă, în funcție de gravitatea problemei, în ședințe săptămânale ce durează aproximativ 50 de minute.
Psihoterapia se bazează pe convingerea că orice persoană cu probleme psihologice are capacitatea de a se schimba, învățând noi metode de a percepe realitatea, de a o evalua, de a se comporta. Cu siguranță fiecare dintre noi deține anumite resurse care-l pot ajuta să depășească problemele cu care se confruntă. Poate că unii dintre noi nu le conștientizăm, sau nu știm cum să le folosim. Psihoterapia ne ajută să ne cunoaștem mai bine și să optimizăm funcționalitatea noastră pe toate planurile vieții noastre: individual, familial, social.
Psihoterapia este definită ca o acțiune psihologică sistematică, planificată și intențională, având la bază un sistem teoretic conceptual bine pus la punct și trebuie exercitată de către un psihoterapeut calificat asupra pacientului. Ea utilizează metode și acțiuni specifice și nu se poate confunda cu simpla acțiune caldă și simpatetică pe care o exercită la nivel empiric o rudă, un preot sau un prieten foarte apropiat.“ (Watson, 1963)
Este important de știut că nu există un standard de normalitate, iar omul deține cele mai variate modalități de adaptare la mediu. Soluția psihoterapeutică eficientă pentru o persoană poate să nu dea roade în cazul alteia. Pentru ca o terapie să aibă succes este deosebit de important aportul clientului în cadrul psihoterapiei. Acesta constă în gradul său de motivare (motivare spre schimbare, asta putând să însemne schimbarea perspectivei în care “vede“ lucrurile în general, de exemplu). Psihologia umanistă afirmă că psihicul uman are o tendință naturală spre pozitiv, spre sănătate fizică și mentală. Aceasta face ca psihoterapia să devină posibilă.
Din experiența proprie am observat că psihoterapia, de fapt această relație unică care se formează între psihoterapeut și client, ajută enorm orice persoană care solicită ajutorul deoarece nu suntem construiți pentru a traversa singuri experiențele diverse cu care ne confruntăm. Așa cum spunea John Bowlby, relația de atașament, sau de iubire, cu persoanele apropiate este un imperativ biologic necesar din punct de vedere evolutiv. Pe scurt, este minunat să realizăm că nu suntem singuri și că putem cere oricând ajutorul cuiva.
interfon K0511, Bucuresti
Interval orar 09:00-20:00