Conform Teoriei despre triunghiul dragostei dezvoltata de Robert J. Sternberg, dragostea are trei componente: intimitatea, pasiunea si componenta decizie/angajament.
Intimitatea se refera la urmatoarele aspecte: dorinta de a contribui la bunastarea persoanei iubite, experimentarea fericirii si a starii de bine alaturi de persoana iubita, stima deosebita pentru persoana iubita, siguranta ca poti conta pe sprijinul persoanei iubite in situatii dificile, gradul de empatie si intelegere reciproca, capacitatea de a imparti cu cel iubit (timp, lucruri etc.), primirea si acordarea de suport emotional persoanei iubite, comunicarea intima cu persoana iubita, aprecierea persoanei iubite etc.
Primul pas in crearea intimitatii il constituie autodezvaluirea. Rezultatele unui studiu psihologic au aratat ca autodezvaluirea duce la autodezvaluire. Deci, daca dorim sa cunoastem mai profund o persoana este indicat sa incepem cu propria noastra „dezgolire”. Toti avem dorinta innascuta de a fi iubiti, apreciati pentru ceea ce suntem si nu pentru ceea ce parem a fi, dar inlaturarea „mastilor” poate fi un proces anevoios pentru unii dintre noi, proces care se sondeaza cu costurile aferente: suntem iubiti pentru ceea ce parem a fi, lucru care conduce in timp la acumularea frustrarilor si a nemultumirii. Pe de alta parte, dezvaluindu-ne asa cum suntem riscam sa pierdem persoana iubita, deoarece este posibil ca ea sa se fi atasat de imaginea pe care i-am prezentat-o, dar chiar si asa tot avem de castigat timpul petrecut cu o persoana care, de fapt, nu ne iubeste pe noi, chiar daca castigul este acompaniat de durerea pricinuita de pierderea relatiei de iubire.
Pasiunea include partea fiziologica a relatiilor de iubire, dorinta, atractia fizica dintre cei doi parteneri. Ea are un nivel crescut la inceputul relatiilor, scazand apoi treptat, luand forme diferite in timp, nu neaparat mai putin satisfacatoare. Cercetatorii au observat asemanarea dintre modelul motivational al unei adictii si dragostea pasionala. Ca si in cazul dependentelor, persoana indragostita simte o nevoie din ce in ce mai mare de a petrece timpul cu persoana iubita, asa cum consumatorii de droguri cresc consumul de substante pentru a simti aceeasi stare de bine pana cand se instaleaza obisnuinta organismului cu drogul respectiv. Daca consumatorii de substante renunta la drogul consumat sau indragostitii la obiectul iubirii lor, se instaleaza sevrajul cu simptomele aferente : depresie, disconfort extrem. Dupa o perioada starea acestora revine la normal.
Pasiunea este componenta dragostei care a dat nastere unor adevarate capodopere literare. Cercetatorii au concluzionat ca ea se poate instala foarte rapid, dar dureaza putin - aproximativ de la 12 luni pana la 24 de luni. Separarile si obstacolele aparute in calea indragostitilor fac ca pasiunea sa dureze mai mult.
Componenta decizie/angajament se refera la hotararea de a mentine o relatie de-a lungul timpului. Ea incepe de la nivelul o crescand apoi in timp. Marimea componentei angajament este direct proportionala cu gradul de succes al relatiei. Ea poate scadea in anumite momente in care relatia prezinta dificultati pana la a se anula in cazul divorturilor.
Intimitatea, pasiunea si angajamentul unei relatii evolueaza in curbe crescatoare si descrescatoare, asa ca daca ne asteptam ca pasiunea si intimitatea sa ramana ca la inceputul relatiei vom fi dezamagiti. Relatia are nevoie de grija noastra constanta, de reciprocitatea eforturilor partenerilor, in concluzie, de ceva munca.
interfon K0511, Bucuresti
Interval orar 09:00-20:00